Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszna propozycja na niezbyt skomplikowany obiad. Mimo swojej prostoty tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie. Mięso wychodzi miękkie, aromatyczne i doskonale łączy się z lekko słodkim, pomidorowym sosem.

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym

Składniki:

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym

 

  • około 5-7 skrzydełek z kurczaka (można użyć innych części kurczaka)

Marynata:

  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • pieprz, sól
  • 2 listki laurowe

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 szczypta bazylii (solidna)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym

Marynowanie:

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym
Kurczak po przeleżeniu w przyprawach nabierze smaku i sromatu.

Umyte i osuszone skrzydełka pokryć marynatą przygotowaną z oleju, papryki, soli i pieprzu. Kurczaka przełożyć do miski, dodać listki laurowe i przykryć. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Sos:

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym
Sos należy przygotować przed pieczeniem skrzydełek.

Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ketchup rozmieszany z wodą, listek laurowy, bazylię, sól oraz pieprz.
Całość połączyć i zagotować. Skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.

Pieczenie:

Skrzydełka pieczone w sosie ketchupowym
Kurczaka można przewrócić, jeści sos nie pokrywa go w całości.

Kurczaka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę w 180 stopniach.