WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Szynka duszona w plastrach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szynka wieprzowa przyprawiona papryką w proszku i pieprzem ziołowym, duszona w sosie z cebulą i marchewką.

Szynka duszona w plastrach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szynka duszona w plastrach

 

Sposób przygotowania:

Szynka duszona w plastrach

ETAP 1:

Szynkę umyć i pokroić na plastry. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką słodką i ostrą. Obsmażyć na oleju z obu stron i przełożyć do garnka.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obsmażyć na tłuszczu pozostałym z mięsa. Przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną marchewkę. Zalać wodą żeby mięso lekko wystawało. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i kolendry. Zagotować. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie.

Na koniec przyprawić w razie potrzeby solą. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszana w odrobinie zimnej wody. Podawać z ziemniakami lub kluskami.

Szynka duszona w plastrach
Szynka w plastrach po uduszeniu w garnku.
Szynka duszona w plastrach
Posiekana natka pietruszki i kolendry dodana do garnka
Szynka duszona w plastrach
Marchewka i cebula dodane do garnka z mięsem
Szynka duszona w plastrach
Cebulę obsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa
Szynka duszona w plastrach
Plastry szynki po obsmażenii na patelni