gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Skrzydełka w marynacie pomidorowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane skrzydełka podaję jako dodatek do kolacji lub jako przekąskę w ciągu dnia. Polecam - są smaczne.

Skrzydełka w marynacie pomidorowej

Składniki:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej

 

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • 2-3 cebule

Marynata

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej

ETAP 1:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej
Ugotowane w bulionie skrzydełka studzimy.

Skrzydełka kroimy na części i gotujemy w wodzie (ok.1 litr) z dodatkiem kostek rosołowych. Gdy będą miękkie to wyciągamy je z rosołu i studzimy.

ETAP 2:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej
Ugotowane skrzydełka przyprawiamy przyprawą do kurczaka.

Zimne skrzydełka przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka.

ETAP 3:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej
Przyprawione skrzydełka maczamy w jajku i panierujemy.

Następnie maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej.

ETAP 4:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej
Panierowane skrzydełka smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

ETAP 5:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej
W słoikach ukłądamy skrzydełka i cebulę.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Do słoików wkładamy cebulę i usmażone skrzydełka.

ETAP 6:

Skrzydełka w marynacie pomidorowej
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy skrzydełka.

Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy skrzydełka. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy ostygną przechowujemy w lodówce.


Tagi:

mięsa kurczak