Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak z papryką i fasolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i szybkie danie, koniecznie do przygotowania w sezonie paprykowym. Jeśli podamy z pęczakiem będzie też sycące.

Kurczak z papryką i fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z papryką i fasolą

 

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki pomarańczowe
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryką i fasolą
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki. Wrzucić na patelnię. oprószyć solą, pieprzem, paprykami, odstawić na pół godziny.

Po tym czasie dodać olej i usmażyć. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić. Paprykę wrzucić do usmażonego kurczaka, przesmażyć razem, zmniejszyć ogień i dusić chwilę aż papryka zmięknie. Dodać keczup, pozostałe przyprawy, wymieszać.

Dusić 5 minut. Na koniec dodać osączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wymieszać, znów dusić 5 minut. Podawać z ryżem lub kaszą. 


Kurczak z papryką i fasolą
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić.
Kurczak z papryką i fasolą
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kawałki. Wrzucić na patelnię. oprószyć solą, pieprzem, paprykami
Kurczak z papryką i fasolą
Paprykę wrzucić do usmażonego kurczaka, przesmażyć razem, zmniejszyć ogień i dusić chwilę aż papryka zmięknie.
Kurczak z papryką i fasolą
Na koniec dodać osączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, wymieszać, znów dusić 5 minut.

Tagi:

dania