katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Wieprzowa łopatka w kurczakowej nodze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Udka kurczaka troszkę inaczej. Mięsko szybkie i łatwe w przygotowaniu. W piekarniku robi się już samo.

Wieprzowa łopatka w kurczakowej nodze

Składniki:

Wieprzowa łopatka w kurczakowej nodze

 

  • udka kurczaka (krótka część) 7 szt
  • przyprawa do gyrosa

 

  • Farsz

 

  • łopatka mielona 25 dag
  • bułka 1/2 szt
  • cebula 1/4 szt
  • natka pietruszki 6-8 gałązek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowa łopatka w kurczakowej nodze
Mięso myjemy i osuszamy. Z udek kurczaka wyjmujemy kość i oprószamy mięso z obydwu stron solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa (można odstawić na 2-3godz do lodówki).

Bułkę namaczamy w wodzie albo rosole i odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Można dodać 2-3 łyżki roztrzepanego jajka(jeśli akurat mamy).

Wszystko mieszamy i doprawiamy masę do smaku. Na przygotowane udka nakładamy mięsny farsz i spinamy wykałaczkami.

Przygotowane mięso układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok 45 min w 190 stopniach. 



Tagi:

mięso