Sposób przygotowania:
Wieprzowa łopatka w kurczakowej nodze
Mięso myjemy i osuszamy. Z udek kurczaka wyjmujemy kość i oprószamy mięso z obydwu stron solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa (można odstawić na 2-3godz do lodówki).
Bułkę namaczamy w wodzie albo rosole i odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Można dodać 2-3 łyżki roztrzepanego jajka(jeśli akurat mamy).
Wszystko mieszamy i doprawiamy masę do smaku. Na przygotowane udka nakładamy mięsny farsz i spinamy wykałaczkami.
Przygotowane mięso układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok 45 min w 190 stopniach.
Bułkę namaczamy w wodzie albo rosole i odciskamy. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę, posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki. Można dodać 2-3 łyżki roztrzepanego jajka(jeśli akurat mamy).
Wszystko mieszamy i doprawiamy masę do smaku. Na przygotowane udka nakładamy mięsny farsz i spinamy wykałaczkami.
Przygotowane mięso układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok 45 min w 190 stopniach.