Sposób przygotowania:
Skrzydełka zapiekane z ryżemSkrzydełka
Skrzydełka czyścimy nacieramy wymieszanymi z olejem przyprawami tj.sól,pieprz,papryka,oregano,bazylia,przyprawa do kurczaka i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz.
Ryż
Naczynie smarujemy masłem i wsypujemy surowy ryż, a na nim układamy pokrojoną w pół plastry cebulę.
Sos
Na patelnię wlewamy 6 szkl wody , dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej papryki,1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru i 6 łyżek ketchupu.
Mieszamy i podgrzewamy ale nie gotujemy. Ma rozpuścić się cukier a przyprawy połączyć ze sobą.
Łączenie
Na ryżu z cebulą układamy skrzydełka i zalewamy je sosem z patelni. Przykrywamy i pieczemy 1 godz. 20 min. w temp. 180*C.