Sposób przygotowania:
Skrzydełka zapiekane z ryżem
Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu) Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam.
Tak zamarynowane odstawiam na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc. Po tym czasie skrzydełka obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano. Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam 4 szklankami wody + tłuszcz ze smażenia.
Naczynie ze skrzydełkami ( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę.
Tak zamarynowane odstawiam na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc. Po tym czasie skrzydełka obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano. Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam 4 szklankami wody + tłuszcz ze smażenia.
Naczynie ze skrzydełkami ( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę.