SUPERPRZEPIS

Skrzydełka zapiekane z ryżem

  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Skrzydełka zapiekane z ryżem Więcej zdjęć (5)

Kolejna wariacja na temat skrzydełek i ryżu. To ulubione danie mojego Zbysia. Aby się nie znudziło, kombinuję z przyprawami.

Składniki:

Skrzydełka zapiekane z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka zapiekane z ryżem
Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu) Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam.

Tak zamarynowane odstawiam na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc. Po tym czasie skrzydełka obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano. Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam 4 szklankami wody + tłuszcz ze smażenia.

Naczynie ze skrzydełkami ( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę.
Skrzydełka zapiekane z ryżem
zamarynowane skrzydełka obsmażam na oleju,
Skrzydełka zapiekane z ryżem
przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano.
Skrzydełka zapiekane z ryżem
do naczynia Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam 4 szklankami wody
Skrzydełka zapiekane z ryżem
skrzydełka zapiekam godzinę w 200 st. C