gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Skubaniec z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobre ciasto, które smakowało całej rodzinie. Polecam go zrobić, jest naprawdę pyszne, a truskawki dodają mu o wiele lepszego smaku.

Skubaniec z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skubaniec z truskawkami

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • MASA:
  • 6 białek
  • 2 opakowania kisielu truskawkowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • DODATKOWO
  • 600 g truskawek

Sposób przygotowania:

Skubaniec z truskawkami
CIASTO: do miski dać miękką margarynę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany). Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Truskawki wyłożyć na ciasto w brytfannie, można posypać cukrem jeśli są kwaśne. Przykryć je puszystą pianą. Rwać (skubać) kawałki drugiej części ciasta i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..
Skubaniec z truskawkami
Najpierw przygotować ciasto, wg przepisu.
Skubaniec z truskawkami
Pianę ubić z białek. Dodać cukier i kisiel.
Skubaniec z truskawkami
Truskawki wyłożyć na ciasto na brytfannie, przylać pianą i rwaną drugą częścią ciasta.
Skubaniec z truskawkami
Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 50 minut