Sposób przygotowania:
Skubaniec z truskawkami
CIASTO: do miski dać miękką margarynę, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, kwaśną śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić na dość wolne ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Z białek ubić pianę, poczekać aż zrobi się naprawdę puszysta (najlepiej ubijać ok. 7 minut, bez cukru), dodać cukier i dalej ubijać ok. 5 minut (muszą zrobić się tzw. bałwany). Dodać kisiel. Mieszać dalej robotem, aż zabarwi się na kolor różowy. Truskawki wyłożyć na ciasto w brytfannie, można posypać cukrem jeśli są kwaśne. Przykryć je puszystą pianą. Rwać (skubać) kawałki drugiej części ciasta i rzucać na pianę (nie trzeba zakryć piany w całości). Włożyć do piekarnika i piec ok. 45-55 minut w 180 st..