Sposób przygotowania:
Śląski półgęsek na kwaśnicy
Przygotowanie: Półgęsek dzielimy na dwie części.Zagotowujemy sześć szklanek wody z dodatkiem listka laurowego,ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,wkładamy półgęski,doprowadzamy do wrzenia,a później godzinę gotujemy na niewielkim ogniu.Dodajemy obraną,umytą,pokrojoną w słupki włoszczyznę i cebulę oraz roztarty z jałowcem czosnek i gotujemy następną godzinę.Gęsina musi być bardzo miękka,prawie rozpadająca się.Pod koniec gotowania wlewamy szklankę kwasu z kapusty,doprawiamy tymiankiem i imbirem,zagotowujemy.Kwaśnicę najlepiej przyrządzić na dwa lub trzy dni przed podaniem ( naciąga wtedy smakiem),a jeszcze lepiej wystawić garnek na mróz ( lub wstawić do zamrażalnika),żeby przemarzła.Podajemy bardzo gorącą z zasmażaną kiszoną kapustą i ziemniakami z wody.