agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Śląskie kuleczki- kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Śląskie mini kluseczki - kluseczki śląskie pyszne

Śląskie kuleczki- kluseczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śląskie kuleczki- kluseczki

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kuleczki- kluseczki
Przygotować niezbędne składniki na kluseczki . Ziemniaki wyszorować, obrać i opłukać, wstawić do gotowania do wody wrzącej. Po ugotowaniu i przestudzeniu przecisnąć je przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać do ziemniaków jajka kurze wcześniej sparzone, sól, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną. Zagnieść ciasto o delikatnej i równomiernej konsystencji. Z ciasta formować małe kulki można lepić większe. Zagotować wodę z solą i wrzucać na osolony wrzątek do gotowania. Gotować przez około5- 7 minut od momentu kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, ciągle mieszając aby się nie posklejały. Wyjmować łyżką cedzakową. Można przelać ziemną wodą. Polać tłuszczem.
Śląskie kuleczki- kluseczki
Śląskie kuleczki- kluseczki