jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Śledź po staropolsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Śledzie w oleju z cebulą i czarnym pieprzem:)

Śledź po staropolsku

Składniki:

Śledź po staropolsku

 

  • ½ kg solonych filetów śledziowych
  • 2-3 cebule
  • około 1 szklanki oleju
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Śledź po staropolsku
Filety śledziowe ułożyć w misce, a następnie zalać zimną wodą lub mlekiem, tak aby płyn zakrył śledzie i moczyć, aby nie były zbyt słone, należy spróbować i ocenić. Po jakimś czasie odlać płyn i zalać świeżym.
Wymoczone śledzie odsączyć z płynu, osuszyć i pokroić na małe dzwonki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W głębokim półmisku ułożyć warstwę cebuli, potem warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników, każdą posypując pieprzem i aby ostatnią warstwę stanowiła cebula.
Na koniec zalać olejem tak, aby ostatnia warstwa była przykryta.

Tagi:

śledź ryba