Sposób przygotowania:
Śledź po staropolsku
Filety śledziowe ułożyć w misce, a następnie zalać zimną wodą lub mlekiem, tak aby płyn zakrył śledzie i moczyć, aby nie były zbyt słone, należy spróbować i ocenić. Po jakimś czasie odlać płyn i zalać świeżym.
Wymoczone śledzie odsączyć z płynu, osuszyć i pokroić na małe dzwonki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W głębokim półmisku ułożyć warstwę cebuli, potem warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników, każdą posypując pieprzem i aby ostatnią warstwę stanowiła cebula.
Na koniec zalać olejem tak, aby ostatnia warstwa była przykryta.
Wymoczone śledzie odsączyć z płynu, osuszyć i pokroić na małe dzwonki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W głębokim półmisku ułożyć warstwę cebuli, potem warstwę śledzi i tak do wyczerpania składników, każdą posypując pieprzem i aby ostatnią warstwę stanowiła cebula.
Na koniec zalać olejem tak, aby ostatnia warstwa była przykryta.
msewka