Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Śledzik wiejski w towarzystwie marynowanych patisonów z dodatkiem majonezu świetnie spisuje się w roli sałatki.

Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie

 

  • 4 płaty śledzia wiejskiego
  • 2 łyżki cebuli marynowanej (użyłam tej ze śledzi)
  • 6 patisonów marynowanych
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie
Śledzika kroimy w kostkę. Cebulę marynowaną kroimy w mniejsze kawałeczki. Do miski przekładamy śledzika i cebulę. Patisony kroimy w plastry bądź większą kostkę, dodajemy je do śledzika. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Przekładamy do salaterki dekorując szczypiorkiem.
Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie
Etap 1 śledziki kroimy w dość sporą kostkę
Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie
Etap 2 do miseczki przekładamy śledzika i cebulkę
Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie
Etap 3 dodajemy do śledzika pokrojone patisony
Śledź po wiejsku z patisonem w majonezie
Etap 4 dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem