Śledź po królewsku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Śledź jak śledź ale sposób podania, ...oczy jedzą najpierw

Śledź po królewsku

Składniki:

Śledź po królewsku

 

  • Proporcja na 4 osoby:
  • Składniki:
  • 8 płatów śledzia matiasa;
  • 2 szklanki mleka przegotowanego i ostudzonego;
  • 4 cebule czerwone;
  • 4 cebule białe;
  • 1 duże jabłko słodko -kwaśne, winne;
  • 400 ml śmietany gęstej;
  • 30-40 ziaren pieprzu zielonego;
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru;
  • 8 ziemniaków średniej wielkości;
  • 1/8 kostki masła;
  •  1papryka świeża (kolor dowolny);
  •  mały pęczek natki pietruszki;
  • 1 łyżka soli.

 

Sposób przygotowania:

Śledź po królewsku
Śledzie po opłukaniu moczymy w mleku ok. 2,5 godziny.    Ziemniaki gotujemy w "mundurkach" z jedną łyżką soli dodając wszystkie łodyżki z natki pietruszki po oderwaniu blaszek liściowych, których połowę drobno siekamy, resztę pozostawiamy w całości.  Cebulę, każdy z kolorów kroimy " w piórka"  posypujemy 1/4 łyżeczki cukru każdą w osobnym talerzu i odstawiamy na bok. Soli już nie używamy.  Paprykę po umyciu i oczyszczeniu z nasion szatkujemy i dodajemy do cebuli białej.  Jabłko po obraniu ucieramy na największych oczkach tarki i dodajemy do cebuli czerwonej.  Do śmietany i dodajemy  zmielony pieprz i posiekaną pietruszkę,  całość należy wymieszać.  Każdy z płatów śledzia przecinamy wzdłuż na pół.  Serwujemy.  Na połowie każdego talerza rozkładamy warstwę czerwonej cebuli z dodatkiem jabłka i  polewamy środek 1/4 ilości śmietany. Z pasków śledzia układamy 4 kręgi/gniazdka na powierzchni i do środka utworzonych gniazd wkładamy białą cebulę z papryką.  Można zrobić zamiennie. Pozwalam...;-)))  Ziemniaki po ugotowaniu obieramy ze skórki (po 2 szt. na talerz ). Kroimy na plastry 1,5 - 2 cm, układamy leżąco ukośnie na drugiej połowie talerza, na każdym nieco masła, posypujemy listkami pietruszki ziemniaki i wokół nich ...zresztą,  jak komu  "oko podpowie", tylko bez przesady.  Smacznego.