paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Śledź po japońsku wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ulubiony śledź mojego męża, bez niego nie ma Świąt :)

Śledź po japońsku wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź po japońsku wg Beaty

 

  • 8-10 płatów solonego matjasa
  • 1 por (biała część)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 6 ogórków kiszonych (większych)
  • 1 słoiczek majonezu (400 ml)
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź po japońsku wg Beaty
Matjasa moczymy w wodzi przez 10 minut. Następnie odlewamy wodę i każdy płat ryby kroimy na paski ok 2cm szerokości. Białą część pora nacinamy wzdłuż na cienkie paseczki i siekamy drobno. Ogórki kroimy w niezbyt grubą kosteczkę. Do miseczki wkładamy śledzia, dodajemy posiekany por, ogórki kiszone i groszek (bez zalewy). Składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem. Następnie dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby składniki się przegryzły. Smacznego :)
Śledź po japońsku wg Beaty
Śledzie moczymy kilka minut a następnie kroimy w kawałki
Śledź po japońsku wg Beaty
Por kroimy wzdłuż na paski i siekamy drobno
Śledź po japońsku wg Beaty
Do śledzia dodajemy por, pokrojone ogórki i gorszek
Śledź po japońsku wg Beaty
Składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i dodajemy majonez

Tagi:

śledź ryba