jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śledź z ananasem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ostre śledzie i słodki ananas to główne składniki mojej Wielkanocnej sałatki. Taki duet w towarzystwie rodzynek, cebuli i majonezu smakuje pysznie. Polecam.

Śledź z ananasem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledź z ananasem

SKŁADNIKI

  • 5 podwójnych filetów śledziowych (u mnie z oleju),
  • 1 cebula czerwona,
  • Garść rodzynek,
  • 1 puszka ananasów,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • Majonez (około 1 słoiczek),
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź z ananasem

ETAP 1

Śledź z ananasem
Odsączone śledzie kroimy pod skosem

Śledzie odsączamy z oleju i kroimy na paseczki pod skosem. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

ETAP 2

Śledź z ananasem
Przygotowujemy potrzebne ananasy

Szczypior siekamy. Ananasy odsączamy z syropu. Odsączone kroimy w kostkę.

ETAP 3

Śledź z ananasem
łączymy ze sobą składniki sałatki

Tak przygotowane składniki oraz rodzynki przekładamy do miski. Do składników dodajemy majonez. Całość mieszamy doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz curry. Sałatkę odkładamy do chłodu na minimum 0,5 dnia, tak by smaki się połączyły. W trakcie przechowywania także intensywniejszy stanie się jej żółty kolor.