iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka kisielowa z czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka swój kolor zawdzięcza dodatkowi kisielu wiśniowego i kilku kropli różowego barwnika, czekoladowe piegi to jej dodatkowy atut.

Babka kisielowa z czekoladą

Składniki:

Babka kisielowa z czekoladą

ciasto:

  • 175 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli różowego barwnika
  • 10 dag gorzkiej czekolady

dodatkowo:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka kisielowa z czekoladą
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać jajka, a następnie na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem kisielowym i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Do gotowego ciasta dodać na koniec barwnik i posiekaną czekoladę i wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą formy do wypieku babki i piec w temp.170 st około 60 minut.

Dodatkową czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać polewą upieczoną i wystudzoną babkę, wcześniej wyjętą z formy.