Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śledź z ananasem i sosem curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Od kilku dni chodziła za mną chęć na śledzie z curry są bardzo aromatyczne a dodatek soczystego ananasa wymieszanego z chrupiącą cebulką zaskakuje przy każdym kęsie. Spróbujcie – może pojawią się na Waszym świątecznym stole?

Śledź z ananasem i sosem curry Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledź z ananasem i sosem curry

 

  • 250 gram śledzia marynowanego
  • 1 cebula
  • ½ puszki ananasa
  • 3 łyżki majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śledź z ananasem i sosem curry
Cebule kroimy w drobną kostkę. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Śledzia obieramy ze skórki i każdy filet kroimy na 4 kawałki. W miseczce łączymy ze sobą majonez, jogurt, sok z cytryny i curry – mieszamy aż do połączenia się składników.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pojemnika, słoiczka lub salaterki nakładamy porcję sosu, na nim układamy śledzie następnie posiekaną cebulę i ananasa, wlewamy kolejną porcję sosu i układanie powtarzamy od początku aż do skończenia składników, ale tak aby ostatnią warstwę tworzył sos curry.

Tak przygotowanego śledzia wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na noc.

Smacznego.
Śledź z ananasem i sosem curry
Ananasa kroimy w kostkę a cebule w pól plasterki
Śledź z ananasem i sosem curry
Slędzia kroimy w paski, majonez, curry i sok z cytryny mieszamy na jednolity sos

Tagi:

śledź ryba