Sposób przygotowania:
Bajaderka czyli ciasto z okruszków
Ciasto na spód:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia ciasta).
Masa bajaderkowa:
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wsypać kakao, drobno pokruszone ciasto, mleko w proszku i bakalie, dobrze wymieszać łyżką. Gorącą masę równomiernie wyłożyć na upieczony spód, schłodzić.
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto.
Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia ciasta).
Masa bajaderkowa:
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wsypać kakao, drobno pokruszone ciasto, mleko w proszku i bakalie, dobrze wymieszać łyżką. Gorącą masę równomiernie wyłożyć na upieczony spód, schłodzić.
Fanka ciast
dorota w