dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Bajaderka czyli ciasto z okruszków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli po Świętach zostało Wam trochę ciasta, można "przerobić go na inne ciasto. Swoją bajaderkę robiłam ze zbyt kruchego ciasta które mi się połamało (a było przeznaczone na spód do tarty). Myślę że można tutaj też użyć zeschniętej babki.

Bajaderka czyli ciasto z okruszków

Składniki:

Bajaderka czyli ciasto z okruszków

ciasto

masa bajaderkowa

  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g kruchego ciasta (mogą być kupione herbatniki)
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 szklanka bakalii (np. rodzynki, żurawina, jagody goji)
  • 5 zaokrąglonych łyżek kakao

Sposób przygotowania:

Bajaderka czyli ciasto z okruszków
Ciasto na spód:

Do miski wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, wyrobić jednolite ciasto.

Wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 33x21 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia ciasta).

Masa bajaderkowa:

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i masło, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z palnika, wrzucić połamaną czekoladę, odstawić na ok. 1 minutę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Wsypać kakao, drobno pokruszone ciasto, mleko w proszku i bakalie, dobrze wymieszać łyżką. Gorącą masę równomiernie wyłożyć na upieczony spód, schłodzić.