artystka

artystka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Śledź z warzywami "po mojemu"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny śledź z warzywami, doskonały na święta .Ryby kroimy w centymetrowe paski i dodajemy do warzyw. Doprawiamy octem.

Śledź z warzywami "po mojemu"

Składniki:

Śledź z warzywami "po mojemu"

 

  • 400 g płatów śledziowych
  • 400 g marchewki
  • połówka jabłka
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 400 g cebuli + 2 szt.
  • 100 g rodzynek
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Śledź z warzywami "po mojemu"
Słone śledzie wkładamy do zimnej wody na godzinę. Marchew gotujemy w całości na pół twardo. Studzimy ją, obierany i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierany i kroimy w "ósemki" (2 szt. odkładamy osobno). Na patelnię wlewamy olej i na zimny tłuszcz 400 g cebuli. Chwilę dusimy - do momentu stracenia surowości. Nie powinna się zeszklić, a tym bardziej zezłocić. Następnie dodajemy rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Mieszamy i zestawiamy z ognia. Do wystudzonych jarzyn dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, świeżą cebulę i pokrojone w kostkę jabłko.Ryby kroimy w w centymetrowe paski i dodajemy do warzyw. Doprawiamy octem.