iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Śledź zakwaszany w salsie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki śledź ma bardzo fajny słodki smak, idealny jak przekąska, a ja podaję go z chlebem na śniadanie.

Śledź zakwaszany w salsie

Składniki:

Śledź zakwaszany w salsie

 

  • 1/2 kg płatów śledziowych kwaszonych,
  • 2 cebule,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Śledź zakwaszany w salsie
Śledzie moczymy w mleku 1 godzinę, następnie płuczemy i osuszamy. Cebule kroimy w piórka, ogórki w kostkę, koncentrat mieszamy z miodem, oliwą, sosem sojowym, szczyptą soli i pieprzu. Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Sos mieszamy z warzywami i przykrywamy śledzie, odstawiamy na godzinę żeby składniki przeszły sobą.

Tagi:

sosy śledź ryba