Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Śledzie marynowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Śledzie smażone marynowane w zalewie octowe- bardzo dobre już po tygodniu, ale najlepsze po 3-4 tygodniach marynowania.

Śledzie marynowane

Składniki:

Śledzie marynowane

 

  • 1 kg tuszek śledziowych bez głowy (oczyszczonych)

 

  • 35-40 dag cebuli

 

 

 

 

 

  • Zalewa:

 

  • 1200 ml wody

 

  • 4/5 szklanki cukru

 

  • 250 ml octu 10 %

 

  • 1 czubata łyżka soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie marynowane
Śledzie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Panierujemy w mące, smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półtalarki lub ćwiartki talarków. Usmażone śledzie wraz z cebulą wkładamy pionowo do trzech słoików o pojemności 0,9 litra każdy.Do każdego słoika wrzucamy po 2 liście laurowe, 4 ziarenka pieprza i ziela angielskiego oraz łyżeczce gorczycy. Zalewamy ciepłą zalewą (tak, aby całkowicie przykryć śledzie). Po ostudzeniu zakręcamy słoiki i wstawiamy do lodówki na co najmniej tydzień. Po tym czasie większość ości powinna się rozpuścić, aczkolwiek śledzie najlepsze są po 3-4 tygodniach marynowania.

Tagi:

beza bezy