kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

Składniki:

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami

podstawowe

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 gotowe filety śledziowe a`la matias
  • 250g suszonych pomidorów w oleju
  • łyżka octu winnego
  • 50g orzechów
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Włożyć do miski, dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać póki cebula jest jeszcze ciepła.

Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika.

Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.