migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śledzie opiekane w zalewie octowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do zalewy octowej można wrzucić różne rybki jednak najlepsze są śledzie. Wybieram całe tuszki średniej wielkości ale można też użyć filetów.

Śledzie opiekane w zalewie octowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie opiekane w zalewie octowej

śledzie

  • 1 kg wypatroszonych świeżych tuszek śledziowych
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

zalewa

  • 3/4 szklanki octu
  • 5 szklanek wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2-3 duże cebule
  • 3-4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu i angielskiego ziela

Sposób przygotowania:

Śledzie opiekane w zalewie octowej
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier i przyprawy. Zagotować, w międzyczasie obrać cebulę i pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dodać cebulę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.

Śledzie dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody. Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować w mące. Rozgrzać patelnię z olejem. Śledzie otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą z zalewy, następnie zalać zalewą.

Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 doby aby się przegryzły.
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Śledzie dokładnie umyć i osączyć z nadmiaru wody.
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Oprószyć ze wszystkich stron solą i pieprzem. Panierować w mące. Rozgrzać patelnię z olejem.
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Śledzie otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Śledzie opiekane w zalewie octowej
Usmażone śledzie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulą z zalewy, następnie zalać zalewą.

Tagi:

dania śledź