Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1365]

Jeżyki mięsno - ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego jeszcze jakie ładne. Pomysł na pyszną, imprezową przekąskę. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Jeżyki mięsno - ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeżyki mięsno - ryżowe

Na jeżyki

  • filet z kurczaka - 1 szt podwójna
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • bułka kajzerka - 1 szt
  • sól i pieprz - do smaku
  • papryka ostra- szczypta
  • ryż długo ziarnisty - 5 łyżek
  • kostka drobiowa - 1/2 szt
  • woda gotowana do kostki - 2 łyżki

Sos do podania

  • keczup łagodny lub pikantny

Sposób przygotowania:

Jeżyki mięsno - ryżowe
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać, zemleć w maszynce z odciśniętą bułką i mięsem drobiowym. Połowę kostki drobiowej, rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do mięsa, aby mięso nie było za suche. Dokładnie wymieszać masę mięsną.

Z mięsa formować kulki, obtaczać w ryżu.

Układać na pokrywce z dziurami i parzyć nad wodą, przykryte pokrywką do miękkości ryżu.

Podawać jeżyki z keczupem.
Jeżyki mięsno - ryżowe
Filety drobiowe zostały zmielone z pozostałymi składnikami i doprawione
Jeżyki mięsno - ryżowe
Z mięsa drobiowego zostały uformowane kulki
Jeżyki mięsno - ryżowe
Kulki drobiowe zostały obtoczone w ryżu i ułożone na pokrywce z dziurami
Jeżyki mięsno - ryżowe
Pokrywka z kulkami została położona na garnku z gotowaną wodą i pod parą zostały uparowane jeżyki

Tagi:

mięso dania ryż