Sposób przygotowania:
Śledzie w zalewie octowej z cebulą i koperkiem
Śledzie namaczałam ok 4-5h, dwukrotnie zmieniałam wodę.
Wymoczone śledzie pokroiłam w grubsze paseczki. Cebulę skroiłam w kostkę a koperek posiekałam.
Zalewa: do wody dodajemy olej, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i pieprz - nastawiamy na gaz.
Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i od razu wrzucamy pokrojoną cebulę (aby nieco się zaparzyła i zmiękła).
Do ostudzonej marynaty dodajemy koperek oraz śledzie - mieszamy. Całość przekładamy do dużego słoja lub zamykanego pojemnika - wstawiamy do lodówki.
Podobno powinny się "przegryźć", ale my je jedliśmy już tego samego dnia i były świetne.
Wymoczone śledzie pokroiłam w grubsze paseczki. Cebulę skroiłam w kostkę a koperek posiekałam.
Zalewa: do wody dodajemy olej, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i pieprz - nastawiamy na gaz.
Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i od razu wrzucamy pokrojoną cebulę (aby nieco się zaparzyła i zmiękła).
Do ostudzonej marynaty dodajemy koperek oraz śledzie - mieszamy. Całość przekładamy do dużego słoja lub zamykanego pojemnika - wstawiamy do lodówki.
Podobno powinny się "przegryźć", ale my je jedliśmy już tego samego dnia i były świetne.