szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Śledzie po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wiem dlaczego się tak nazywają, ale tak było od zawsze. Dla wielbicieli śledzie jedno z ulubionych dań.

Śledzie po japońsku

Składniki:

Śledzie po japońsku

 

  • 5 sztuk solonych filetów śledziowych
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 słoik majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Śledzie po japońsku
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, odlać wodę, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka ugotować, wystudzić.

Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Do cebuli dodać sól, ocet olej i cukier. Następnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany talerz. Na cebulę wyłożyć ogórki. Jajka przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na przygotowanych warzywach.

Każdy płat śledzia przekroić wzdłuż na dwie części i owinąć nimi jajko. Na wierzch jajka ze śledziem nałożyć majonez. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tagi:

ryby śledź