Dorcia

Dorcia

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Śledź po japońsku Dorci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowny śledzik na świąteczny stół

Śledź po japońsku Dorci

Składniki:

Śledź po japońsku Dorci

 

  • Śledź marynowany ze słoika
  • 2 jajka na twardo
  • pół cebulki
  • groszek zielony z puszki lub mrożony ok 1/2 szklanki
  • ogórek kiszony
  • majonez
  • zielenina
  • papryka czerwona do posypania

Sposób przygotowania:

Śledź po japońsku Dorci
Płaty śledziowe wyjąć ze słoika osuszyć. Jajka ugotować na twardo ostudzić, obrać, groszek odcedzić, cebulkę pokroić w kostkę sparzyć ją wrzątkiem. Ogórka obrać ze skórki pokroić w kostkę. Jajka przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na półmisku, wokół jajek owinąć śledzie. Na około obsypać groszkiem, cebulką, ogórkiem, ułożyć majonez, udekorować zieleniną i posypać czerwoną papryką. Schłodzić. Smacznego...