Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Śledź po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo apetyczne śledzie w sosie śmietanowym z dodatkiem cebulki i groszku konserwowego. To miły dodatek na każdą imprezę.

Śledź po japońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź po japońsku

 

  • 2 opakowania matiasów
  • 1 groszek konserwowy
  • 2 cebule
  • 1 śmietana kwaśna
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny mielony
  • cukier

Sposób przygotowania:

Śledź po japońsku
Cebulę pokroić w plastry i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić i ostudzić.

Śledzie osączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Groszek osączyć z zalewy.

Śledzie, cebulkę i groszek połączyć razem.

Śmietanę, oliwę, musztardę i przyprawy przełożyć do miseczki. Wymieszać razem. Sos wlać do reszty składników. Wymieszać.

Odstawić na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Śledź po japońsku
Cebulkę zalać wrzątkiem a potem odcedzić.
Śledź po japońsku
Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Śledź po japońsku
Śledzie, cebulkę i groszek połączyć razem.
Śledź po japońsku
Przygotowany sos dodać do reszty składników.

Tagi:

ryba śledź