dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Moje śledzie po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczna sałatka ze śledziami.

Moje śledzie po japońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moje śledzie po japońsku

 

  • 50 dag płatów śledziowych w occie
  • 4 jajka
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 łyż śmietany 30%
  • 4 łyż majonezu
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Moje śledzie po japońsku
Śledzie moczymy, a następnie odsączamy i kroimy w mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupek. Marchew gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i obraną i drobno poszatkowano cebulę. Następnie do sosu dodajemy odcedzony groszek konserwowy i połowę pokrojonej marchewki. Dokładnie mieszamy. Jajka kroimy w ćwiartki i układamy na śledziach. Całość pokrywamy sałatką jarzynową. Wierzch posypujemy pieprzem i pozostałą marchewką. Schładzamy minimum 1 godzinę. Smacznego.
Moje śledzie po japońsku
Wypłukane śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Moje śledzie po japońsku
Ogórki odcedzamyn z zalewy i kroimy w kostkę.
Moje śledzie po japońsku
Cebule drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Moje śledzie po japońsku
Na ułożonych śledziach układamy ćwiartki jajek.

Tagi:

jajko jajka