Sposób przygotowania:
Śledź po kaszubsku
1. Śledzie moczyć w wodzie około 2 h, a następnie pokroić w skośne paseczki.
2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na połowie porcji oleju, posypać ją solą, pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę.
3. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup.
4. Wszystko razem chwilę smażyć i pozostawić do ostygnięcia.
5. Układać warstwami: śledź, zalewa, śledź, zalewa.
2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na połowie porcji oleju, posypać ją solą, pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę.
3. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup.
4. Wszystko razem chwilę smażyć i pozostawić do ostygnięcia.
5. Układać warstwami: śledź, zalewa, śledź, zalewa.