Sposób przygotowania:
Śledzie w pomidorach z rodzynkami i żurawiną
Żurawinę i rodzynki wsypujemy do kubeczka zalewamy je gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i dostawiamy na bok. Na patelni na nie dużej ilości oliwy przesmażmy około 10 minut pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie i się zeszkli na patelnie dodajemy koncentrat pomidorowy, kieliszek wody – mieszamy i smażymy 2 minuty.
Dodajemy miód wszystko raz jeszcze mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie obieramy ze skórki i każdy filet kroimy na 3-4 części. W salaterce lub słoiku układamy warstwę śledzia na niego wykładamy przesmażoną cebule, a na wierzchu układamy żurawinę z rodzynkami.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, staramy się jednak aby ostatnio warstwą był sos.
Tak przygotowane śledzie wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, smacznego ; )
Dodajemy miód wszystko raz jeszcze mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie obieramy ze skórki i każdy filet kroimy na 3-4 części. W salaterce lub słoiku układamy warstwę śledzia na niego wykładamy przesmażoną cebule, a na wierzchu układamy żurawinę z rodzynkami.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, staramy się jednak aby ostatnio warstwą był sos.
Tak przygotowane śledzie wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, smacznego ; )