slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 941]

Śledzie w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie w sosie curry z cebulką dymką. Takie śledzie będą świetną przystawką lub daniem kolacyjnym. Najlepiej smakują z kromką świeżego chleba. Polecam

Śledzie w sosie curry

Składniki:

Śledzie w sosie curry

 

  • 3 płaty śledziowe z zalewy (bismark)
  • 1 pęczek dymki
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżeczka vegety curry
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie curry
Płaty śledziowe przepłukujemy pod wodą i osuszamy. Następnie kroimy w małe kawałki. Dymkę myjemy, cebulkę kroimy w piórka a szczypiorek drobno siekamy. W miseczce łączymy ze sobą śmietanę, vegetę curry oraz sól i pieprz. Układamy w naczyniu na przemian: kawałki śledzia, dymkę, sos curry.

Gotowe śledzie w sosie curry wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy na zimno.