Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Śledzie w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie w pysznym sosie z przyprawą curry to idealna propozycja na wszelkie imprezy, święta, czy rodzinne spotkania.

Śledzie w sosie curry

Składniki:

Śledzie w sosie curry

 

  • 4 płaty matijasa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 dużych ogórków konserwowych
  • 300 g śmietany 18%
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżki curry
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 l mleka do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie curry
1. Śledzie namoczyć przez godzinę w połowie mleka, następnie mleko wylać, wlać drugą połowę i moczyć kolejną godzinę. Wymoczone ryby dokładnie przepłukać. Pokroić na kawałki i wrzucić do miski

2. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną z zalewy kukurydzę. Śmietanę, curry i majonez dokładnie wymieszać w osobnym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem, sos wlać do śledzi. Dokładnie wymieszać. Odłożyć na noc do lodówki, by smaki się przegryzły.

Smacznego!