WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1565]

Drożdżowe krążki z mielonym lnem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe krążki a, la bułki, które można jeść z wędlina lub innymi dodatkami na słono i słodko. Usmażone na patelni.

Drożdżowe krążki z mielonym lnem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowe krążki z mielonym lnem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe krążki z mielonym lnem

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dosypać cukier i łyżkę mąki. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Masło roztopić i przestudzić. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać sól i len mielony. Dodać zaczyn i masło. Wyrobić ciasto mikserem lub rękami. Miskę nakryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Następnie rozwałkować i wyciąć krążki szklanką i kieliszkiem lub foremką. Patelnię rozgrzać i włożyć krążki.

Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z obu stron na rumiano.

Wyłożyć do koszyka na pieczywo. Podawać lekko ciepłe lub po ostygnięciu.

Drożdżowe krążki z mielonym lnem
Wycięte krążki drożdżowe wyłożone na patelnię
Drożdżowe krążki z mielonym lnem
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na krążki
Drożdżowe krążki z mielonym lnem
Wszystkie składniki na ciasto umieszczone w misce
Drożdżowe krążki z mielonym lnem
Len mielony dosypany do pozostałych składników ciasta
Drożdżowe krążki z mielonym lnem
Wyrośnięty zaczyn drożdżowy