slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 810]

Śledzie z porem w sosie curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam.

Śledzie z porem w sosie curry

Składniki:

Śledzie z porem w sosie curry

 

  • 200 g solonych filetów śledziowych
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie z porem w sosie curry
Najpierw pozbawiamy śledzie nadmiaru soli-zalewamy je mlekiem i odstawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie lekko przepłukujemy je wodą. Śledzie kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski.

Por oraz szczypiorek myjemy i osuszamy. Por kroimy w cienkie krążki i przelewamy na sicie gorącą wodą, dokładnie odsączamy i dodajemy do śledzi.

Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.

W miseczce mieszamy razem śmietanę, majonez, musztardę i odsączone kapary, mieszamy.

Dodajemy sos do śledzi i mieszamy razem. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby "przegryzły się "smaki.

Smacznego.