Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Śledzie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śledzie, które moja mama robi na każde Boże Narodzenie, idealnie wpasują się również w klimat sylwestrowej nocy. Słodka zalewa z rodzynkami pasuje idealnie.

Śledzie z rodzynkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie z rodzynkami

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z rodzynkami
Rodzynki należy sparzyć we wrzątku. Śledzia wyjmujemy z zalewy i tniemy w grube paski. Przekładamy do miski. Cebulę tniemy w sporą kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, 3-4 łyżki wody, liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem, miodem i skrapiamy sokiem z cytryny. Gotujemy kolejne 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy sos wystygnie, przekładamy go do ryby i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.
Śledzie z rodzynkami
Pocięte śledzie lądują w misce w oczekiwaniu na sos
Śledzie z rodzynkami
Gotowy sos odstawiamy na chwilę do ostudzenia

Tagi:

śledzie