ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi są znakomite. Zrobione do słoiczka i wstawione do lodówki są doskonałą przekąska. Oczywiście polecam je na Święta Bożego Narodzenia.

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

ETAP 1:

Śledzie wymoczyć w wodzie ok. 2 godz. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kawałki ok. 2 cm. Skropić sokiem z cytryny.

Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie, osuszyć i pokroić. Cebule pokroić w kostkę i przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą na sicie. Orzechy wyłuskać i pokroić na mniejsze kawałki.

Do słoiczka układać naprzemiennie śledzie, cebulę, śliwki, orzechy. Zalać olejem rzepakowym i schłodzić w lodówce. Smacznego.

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami
Pokrojona w kostkę cebulka i suszone śliwki
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami
Płaty śledziowe osuszone ręcznikiem papierowym