Śledzie z karmelizowaną cebulą, morelami i śliwkami

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Śledzie z karmelizowaną cebulą, morelami i śliwkami

Zobacz przepis na delikatne i smaczne śledzie z karmelizowaną cebulą, śliwkami oraz morelami, które Joseph Seeletso przygotował specjalnie dla czytelników gotujmy.pl

fot. Joseph Seeletso

Składniki:

Śledzie z karmelizowaną cebulą, morelami i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z karmelizowaną cebulą, morelami i śliwkami
1. Śledzie wypłucz dokładnie w wodzie albo mleku, aż stracą słony posmak. Mocz przez ok. 2 godziny. Następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół, odstaw do lodówki.

2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do garnka. Ustaw garnek na mocny ogień i duś cebulę pod przykryciem 5 minut. Dodaj miód, wymieszaj dokładnie i zmniejsz ogień. Po 3 minutach jak cebula się skarmelizuje z miodem dodaj ocet winny jabłkowy. Morele i śliwki przekrój na pół i dodaj do garnka. Duś razem przez 6 minut, aż ocet wyparuje. Odstaw do wystygnięcia, do temperatury ciała.

3. Śledzie wymieszaj z przygotowaną marynatą. Przykryj dokładnie i odstaw na kilka godzin, aż połączą się ze sobą smaki.

4. Migdały utrzyj w moździerzu na puder. Wyłóż śledzie na talerz, udekoruj listkami melisy i posyp przygotowanym pudrem.



Polecamy książkę: Wielkie gotowanie małych szefów kuchni, autorstwa Josepha Seeletso

Tagi:

śledź ryba