Sposób przygotowania:
Śledzie z karmelizowaną cebulą, morelami i śliwkami
1. Śledzie wypłucz dokładnie w wodzie albo mleku, aż stracą słony posmak. Mocz przez ok. 2 godziny. Następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół, odstaw do lodówki.
2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do garnka. Ustaw garnek na mocny ogień i duś cebulę pod przykryciem 5 minut. Dodaj miód, wymieszaj dokładnie i zmniejsz ogień. Po 3 minutach jak cebula się skarmelizuje z miodem dodaj ocet winny jabłkowy. Morele i śliwki przekrój na pół i dodaj do garnka. Duś razem przez 6 minut, aż ocet wyparuje. Odstaw do wystygnięcia, do temperatury ciała.
3. Śledzie wymieszaj z przygotowaną marynatą. Przykryj dokładnie i odstaw na kilka godzin, aż połączą się ze sobą smaki.
4. Migdały utrzyj w moździerzu na puder. Wyłóż śledzie na talerz, udekoruj listkami melisy i posyp przygotowanym pudrem.
Polecamy książkę: Wielkie gotowanie małych szefów kuchni, autorstwa Josepha Seeletso
2. Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do garnka. Ustaw garnek na mocny ogień i duś cebulę pod przykryciem 5 minut. Dodaj miód, wymieszaj dokładnie i zmniejsz ogień. Po 3 minutach jak cebula się skarmelizuje z miodem dodaj ocet winny jabłkowy. Morele i śliwki przekrój na pół i dodaj do garnka. Duś razem przez 6 minut, aż ocet wyparuje. Odstaw do wystygnięcia, do temperatury ciała.
3. Śledzie wymieszaj z przygotowaną marynatą. Przykryj dokładnie i odstaw na kilka godzin, aż połączą się ze sobą smaki.
4. Migdały utrzyj w moździerzu na puder. Wyłóż śledzie na talerz, udekoruj listkami melisy i posyp przygotowanym pudrem.
Polecamy książkę: Wielkie gotowanie małych szefów kuchni, autorstwa Josepha Seeletso