Sposób przygotowania:
Makowy warkocz
Do miski włóż śmietanę, drożdże i odrobinę cukru, całość dokładnie wymieszaj, tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Przesianą mąkę posiekaj z zimnym masłem, po chwili dodaj cukier i sól, kiedy wszystkie suche składniki się połączą dodaj do nich żółtka i wyrośnięty zaczyn, całość dokładnie wyrób.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. W między czasie przygotuj nadzienie.
Mak przelej wrzątkiem, po czym zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzony mak zmiel dwu lub trzykrotnie po czym dodaj do niego masło, miód, cukier, amaretto oraz bakalie, na koniec masę makową ostudź i wymieszaj z ubitymi żółtkami.
Podrośnięte ciasto rozwałkuj niezbyt cienko, obficie podsypując mąką, na nie wyłóż porcje masy makowej rozsmarowując równo, całość zwiń w formę rolady i przetnij wzdłuż na dwie połowy.
Obie połówki zawiń woku siebie formując kształt wieńca, ciasto piecz 40min w 170stop.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. W między czasie przygotuj nadzienie.
Mak przelej wrzątkiem, po czym zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzony mak zmiel dwu lub trzykrotnie po czym dodaj do niego masło, miód, cukier, amaretto oraz bakalie, na koniec masę makową ostudź i wymieszaj z ubitymi żółtkami.
Podrośnięte ciasto rozwałkuj niezbyt cienko, obficie podsypując mąką, na nie wyłóż porcje masy makowej rozsmarowując równo, całość zwiń w formę rolady i przetnij wzdłuż na dwie połowy.
Obie połówki zawiń woku siebie formując kształt wieńca, ciasto piecz 40min w 170stop.
zbysiowa