Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Makowy warkocz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pięknie prezentujący się na świątecznym stole warkocz makowy, na cieście krucho-drożdżowym. Polecam!

Makowy warkocz

Składniki:

Makowy warkocz

Ciasto

Masa makowa

  • 500 g suchego maku
  • 500ml mleka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka amaretto

Sposób przygotowania:

Makowy warkocz
Do miski włóż śmietanę, drożdże i odrobinę cukru, całość dokładnie wymieszaj, tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Przesianą mąkę posiekaj z zimnym masłem, po chwili dodaj cukier i sól, kiedy wszystkie suche składniki się połączą dodaj do nich żółtka i wyrośnięty zaczyn, całość dokładnie wyrób.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 4 godziny. W między czasie przygotuj nadzienie.

Mak przelej wrzątkiem, po czym zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzony mak zmiel dwu lub trzykrotnie po czym dodaj do niego masło, miód, cukier, amaretto oraz bakalie, na koniec masę makową ostudź i wymieszaj z ubitymi żółtkami.

Podrośnięte ciasto rozwałkuj niezbyt cienko, obficie podsypując mąką, na nie wyłóż porcje masy makowej rozsmarowując równo, całość zwiń w formę rolady i przetnij wzdłuż na dwie połowy.

Obie połówki zawiń woku siebie formując kształt wieńca, ciasto piecz 40min w 170stop.