marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Śledzik w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Śledzik z racji dietetycznego dania musi być w łagodnej wersji i z dodatkiem soku z cytryny oraz mniej ostrych przypraw.

Śledzik w sosie musztardowym

Składniki:

Śledzik w sosie musztardowym

 

  • 4 średnie płaty śledziowe z zalewy,
  • 1 duża cebula,
  • 6 pełnych łyżek musztardy łagodnej,
  • 4 pełne łyżki śmietany kwaśnej gęstej,
  • szczypta kulek pieprzu cytrynowego,
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny.

Sposób przygotowania:

Śledzik w sosie musztardowym
Płaty śledziowe namoczyć ze trzy razy w zimnej wodzie, co kilka godzin odlewając poprzednią, by rybka straciła słoność choć w połowie. Następnie musztardę łagodną wymieszać łyżką z gęstą, kwaśną śmietaną oraz sokiem ze świeżej cytryny bez pestek i talarkami cebulowymi. Nałożyć sos na płaty śledziowe na półmisku i posypać kulkami pieprzu cytrynowego i podawać.