thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Śledzik w sosie musztarodowo - curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śledzik jako sałatka lub na kanapkę:)

Śledzik w sosie musztarodowo - curry

Składniki:

Śledzik w sosie musztarodowo - curry

 

  • 4 filety śledziowe solone a`la matijas wymoczone w mleku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta pierzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 czerwone cebulki

Sposób przygotowania:

Śledzik w sosie musztarodowo - curry
Wymoczone w mleku śledzie opłukać i osuszyć. Pokroić dowolnie na cienkie paski lub kostkę. W missce wymieszać majonez ze śmietaną, musztardą i przyprawami. Cebulę pokroić w pół- prążki zagotować, przelać zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Można też świeżą pokroić na drobną kostkę i dodać do sosu. Śledziki wyłożyć na półmisek, przykryć warstwą cebuli oraz sosem musztardowym - curry. Schłodzić. Danie wigilijne lub sylwestrowe;)