marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Śledzik z groszkiem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zakąski są dodatkiem do potraw obiadowych wraz z kieliszkiem wódki,a także potraw wigilijnych. Można je podawać z rodzynkami, pomarańczą lub groszkiem z puszki.

Śledzik z groszkiem i cebulką

Składniki:

Śledzik z groszkiem i cebulką

 

  • 4 duże lub średnie śledzie z zalewy,
  • 1 średnia cebula biała,
  • 1 średnia cebula sałatkowa czerwona,
  • puszka groszku konserwowego,
  • szczypta kulek pieprzu zielonego lub kolorowego,
  • świeże gałązki natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Śledzik z groszkiem i cebulką
Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na sitku zarówno jak i groszek z puszki. Cebulę białą i czerwoną sałatkową, obrać, opłukać i pokroić na plastry, a z nich powypychać obręcze i ułożyć wraz z płatami śledzi na średnim półmisku oraz obsypać groszkiem konserwowym i szczyptą pieprzu zielonego lub kolorowego w kulkach. Podawać na przyjęcia brydżowe lub do potraw wigilijnych.