BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Śledziowy tatar świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Polecam bardzo szybki , prosty w wykonaniu tatar ze śledzia z różnymi dodatkami. Tatar można robić na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja polecam właśnie w moim wykonaniu.

Śledziowy tatar świąteczny Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Śledziowy tatar świąteczny

 

  • filety śledziowe 3 - 4 szt, (matiasy)
  • mleko do moczenia śledzi,
  • ogórki konserwowe 3 szt,
  • cebula 1 szt,
  • papryka konserwowa czerwona 4 kawałki,
  • jajka ugotowane na twardo 3 szt,
  • natka pietruszki,
  • majeranek 1 płaska łyżka,
  • musztarda 1 łyżeczka,
  • pieprz świeżo mielony,
  • miód 1 łyżka,
  • Do dekoracji;
  • ugotowane rozgniecione żółtko,
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Śledziowy tatar świąteczny
Filety śledziowe mocze około 1,5 - 2 godzin w mleku.

Następnie wymyje ,osuszam i kroje na mniejsze kawałki.

Wkładam do miski.

Dodaje pokrojoną paprykę konserwową oraz konserwowe pokrojone w kostkę ogórki.

Następnie dodaje obraną pokrojoną cebule ,posiekaną natkę pietruszki ,ugotowane pokrojone w kostkę jajka.

Dodaje musztardę, przyprawy oraz łyżkę miodu.

Wszystko razem delikatnie mieszam.

Na talerzu ustawiam metalowe poręcze ,napełniam je sałatką śledziową czyli tatarem i ozdabiam według uznania
Śledziowy tatar świąteczny
wymoczonego w mleku śledzia krojone na kawałki
Śledziowy tatar świąteczny
ogórki konserwowe oraz papryke czerwoną konserwową kroje na kawałki
Śledziowy tatar świąteczny
cebule obieram a następnie kroje w drobną kostkę
Śledziowy tatar świąteczny
jajka gotuje na twardo a następnie kroje w kostkę zostawiając jedno ugotowane żółtko
Śledziowy tatar świąteczny
natke pietruszki po opłukaniu i osuszeniu siekam
Śledziowy tatar świąteczny
wszystkie składniki wkładam do miski
Śledziowy tatar świąteczny
dodaje przyprawy musztardę oraz miód
Śledziowy tatar świąteczny
gotową podaje na świąteczny stół