jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Karp po żydowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjna wigilijna potrawa jaką jest karp w galarecie po żydowsku - polecam tak zrobioną potrawę.

Karp po żydowsku

Składniki:

Karp po żydowsku

 

Sposób przygotowania:

Karp po żydowsku
Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli, dodać cebule pokrojone w ćwiartki i gotować na wolnym ogniu. Dodać ogon z karpia i głowę, gotować dalej chwilę. 

Jak będą miękkie wyjąć ogon i głowę. Wrzucić dzwonki karpia i gotować około 20 minut do miękkości. 

Ostudzić wyjąć dzwonki i obrać z ości, wywar przecedzić przez sitko do innego naczynia. Cebulę zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i namoczone rodzynki, przyprawić do smaku. 

Obrane dzwonki z karpia przełożyć na talerzyki lub półmiski czy salaterki i zalać karpia przygotowanym wywarem. Przestudzić i włożyć do lodówki aby galareta stężała.

Smacznego :)