Sposób przygotowania:
Karp po żydowsku
Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli, dodać cebule pokrojone w ćwiartki i gotować na wolnym ogniu. Dodać ogon z karpia i głowę, gotować dalej chwilę.
Jak będą miękkie wyjąć ogon i głowę. Wrzucić dzwonki karpia i gotować około 20 minut do miękkości.
Ostudzić wyjąć dzwonki i obrać z ości, wywar przecedzić przez sitko do innego naczynia. Cebulę zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i namoczone rodzynki, przyprawić do smaku.
Obrane dzwonki z karpia przełożyć na talerzyki lub półmiski czy salaterki i zalać karpia przygotowanym wywarem. Przestudzić i włożyć do lodówki aby galareta stężała.
Smacznego :)
Jak będą miękkie wyjąć ogon i głowę. Wrzucić dzwonki karpia i gotować około 20 minut do miękkości.
Ostudzić wyjąć dzwonki i obrać z ości, wywar przecedzić przez sitko do innego naczynia. Cebulę zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę i namoczone rodzynki, przyprawić do smaku.
Obrane dzwonki z karpia przełożyć na talerzyki lub półmiski czy salaterki i zalać karpia przygotowanym wywarem. Przestudzić i włożyć do lodówki aby galareta stężała.
Smacznego :)