SUPERPRZEPIS

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach

  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach- doskonała przekąska na imprezę sylwestrową. Nikt im się nie oprze.

Składniki:

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach

Ciasto:

Tatar śledziowy:

Sposób przygotowania:

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach

Pieczenie tartaletek

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach
Zagniatam ciasto. Ciastem wyklejam foremki. Piekę.

Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki.

Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie śledzi

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach
Śledzie skrapiam sokiem z cytryny i kroję.

Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę.

Przygotowanie tatara

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkach
Warzywa i pomarańczę kroję w kostkę. Mieszam ze śledziami. Farszem wypełniam babeczki.

Pieczarki, ogórki i paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obieram i także kroję w kostkę.

Wszystkie przygotowane składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam.

Tatarem śledziowym wypełniam upieczone kruche tartaletki. Podaję na zimno.