Sposób przygotowania:
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w tartaletkachPieczenie tartaletek
Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki.
Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie śledzi
Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę.
Przygotowanie tatara
Pieczarki, ogórki i paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obieram i także kroję w kostkę.
Wszystkie przygotowane składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam.
Tatarem śledziowym wypełniam upieczone kruche tartaletki. Podaję na zimno.