Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Książka Kucharska: Przepisy na soczyste kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonałe urozmaicenie dla tradycyjnych kotletów. Nadzianie ich hummusem jest pysznym pomysłem, który klasycznemu daniu nadaje wyjątkowego smaku oraz czyni je atrakcyjniejszym.

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem

Składniki:

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem

Około 11 sztuk:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 100 g hummusu

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem

Masa mięsna:

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem
Można użyć dowolnego mięsa, nie tylko z indyka.

Cebulę z czosnkiem należy drobno pokroić, a bułkę nie do końca odcisnąć z mleka.

Wszystkie składniki na kotlety umieścić w misce i dokładnie wyrobić.

Całość doprawić według smaku.

Nadziewanie:

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem
Kotlety można przygotować o dowolnej wielkości.

Z mięsa należy uformować kotlety i każdego z nich nadziać odrobiną hummusu.

Panierowanie:

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem
Kotlety należy dokładnie obtoczyć w bułce.

Każdego kotleta osobno obtoczyć w bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem
Należy dopilnować, aby kotlety nie były surowe w środku.

Kotlety smażyć na średnim ogniu - z obu stron na złoto.