Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Ślimaczki orzechowo-czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie ciasteczka z ciasta francuskiego idealnie pasują do słodkiej kawy.

Ślimaczki orzechowo-czekoladowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ślimaczki orzechowo-czekoladowe

 

  • porcja ciasta francuskiego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany 18%
  • 4 łyżeczki cukru
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 żółtko utarte z 3 łyżeczkami cukru

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki orzechowo-czekoladowe
Orzechy laskowe zmielić na wiórki. Rozpuścić czekoladę, śmietanę i cukier razem. Czekamy aż trochę ostygnie.Przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na cieście francuskim i posypać sproszkowanymi orzechami. Zrolować dwa brzegi ciasta do środka i umieścić na 15 minut w zamrażalniku.Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Posmarować żółtkiem wcześniej utartym z cukrem. Sprawdzić, czy dwie części są ze sobą dobrze sklejone. Pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie posmarować mieszaniną jajka z cukrem. Piec w piekarniku przez ok. 17 minut w temperaturze 210 stopni.Wyjąć ciastka z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie jeść gorących, bo można się poparzyć czekoladą.
Ślimaczki orzechowo-czekoladowe
Posmarowane masą i posypane orzechami ciasto zwijamy do środka.
Ślimaczki orzechowo-czekoladowe
Pokrojone na ok. centymetrowe porcje ciastka.
Ślimaczki orzechowo-czekoladowe
Gotowe ślimaczki, wyjęte prosto z piekarnika.