Sposób przygotowania:
Ślimaczki orzechowo-czekoladowe
Orzechy laskowe zmielić na wiórki. Rozpuścić czekoladę, śmietanę i cukier razem. Czekamy aż trochę ostygnie.Przygotowaną masę rozprowadzić równomiernie na cieście francuskim i posypać sproszkowanymi orzechami. Zrolować dwa brzegi ciasta do środka i umieścić na 15 minut w zamrażalniku.Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Posmarować żółtkiem wcześniej utartym z cukrem. Sprawdzić, czy dwie części są ze sobą dobrze sklejone. Pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie posmarować mieszaniną jajka z cukrem. Piec w piekarniku przez ok. 17 minut w temperaturze 210 stopni.Wyjąć ciastka z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Nie jeść gorących, bo można się poparzyć czekoladą.
zbysiowa