Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dość szybka, łatwa i smaczna przystawka, która ładnie prezentuje się na stole. W sam raz np. na ostatkową domówkę.

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

  • 1 tortilla pszenna
  • 200 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 3 czubate łyżki serka kanapkowego (u mnie serek śmietankowy)
  • 2 duże plastry szynki
  • garść suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

ETAP 1:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szpinak myjemy, smażymy na oliwie, z czosnkiem

Szpinak myjemy, dobrze osuszamy. Czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek. Dodajemy szpinak, podgrzewamy do odparowania płynu. Szpinak przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tortillę smarujemy serkiem, na serek wykładamy szpinak

Tortillę snarujemy serkiem kanapkowym, oszczędzając brzegi tortilli. Wykładamy szpinak.

ETAP 3:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Na szpinaku układamy dwa plasterki szynki

Na szpinaku układamy plastry szynki.

ETAP 4:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Następnie wykładamy pomidory odsączone z zalewy

Pomidory odsączamy z zalewy, układamy jak na zdjęciu.

ETAP 5:

Ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Tortillę zwijamy i kroimy na ślimaczki

Tortillę starannie zwijamy. Kroimy ostrym nożem na ślimaczki.