mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Śliweczki w kompocie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taki kompot jest niezastąpiony zimą:)

Śliweczki w kompocie

Składniki:

Śliweczki w kompocie

 

  • 5 kg śliwek (u mnie małe śliwki)
  • cukier po 3 łyżki na litrowy słoik
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Śliweczki w kompocie
Śliwki przebieram, myję dokładnie, przekrawam każdą na pół, wyjmuję pestki. Tak przygotowane owoce wkładam do suchych i wyparzonych słoiczków do trzech czwartych ich wysokości. Śliwki umieszczone w słoikach zasypuję cukrem, w ilości 3 łyżki na jeden słoik. Owoce zalewam przegotowaną i ostudzoną (ale nie zimną, najlepiej letnią) wodą. Słoiki szczelnie zakręcam, ustawiam w wielkim garnku i pasteryzuję około 10 minut. Po czym odwracam słoiki do góry dnem, przykrywam ręcznikiem i zostawiam do ostygnięcia.

Tagi:

śliwki