Sposób przygotowania:
Śliwki i brzoskwinie w przecierze z jabł
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Brzoskwinie umyć, umieścić na chwilę we wrzącej wodzie, wyjąć, spłukując wodą zimną, aby łatwo było zdjąć skórkę i pokroić na połówki lub ćwiartki. Umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne, po czym poprzekrajać na ćwiartki i rozgotować w rondlu w niewielkiej ilości wrzątku. Rozgotowane jabłka przetrzeć przez sito i ewentualnie dodać nieco cukru do smaku. Jeszcze go- rący przecier wlać do słoików, wkładając następnie do niego śliwki lub brzoskwinie, nie odwrotnie! Po zamknięciu słoików, pasteryzujemy przecier przez ok. 25-30 minut (zależnie od wielkości słoików) w temperaturze 90 stopni. Słoiki ostudzamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.